Välkommen till Åsas lite träigare sida

Här kan du se en del av det jag gör i trä och järn.

Träslöjd

Västerbergs folkhögskola

Träslöjden började jag med hösten 2011 när jag började på Västerbergs folkhögskola. Jag gick grundåret på trä- och smidesutbildningen och fortsatte läsåret därpå att gå fördjupningsåret. Har man ett intresse för slöjd och hantverk rekommenderar jag alla som har möjlighet att gå här. Ny bekantskaper och massor av glädje och skratt. Otroligt roliga och lärorika år. 

Förutom att ha roligt så lärde vi oss en mängd olika saker. Man är med från grunden och går ut och tar material i skogen för att sedan göra ämnet till en färdig produkt. Materialet tar man naturligvis efter man frågat markägaren om lov! 

 

Det vi började med var skedar och slevar. Vi var ute i skogen och letade reda på krokvuxna björkar i lagom dimensioner som vi sedan klöv i två delar. Inte alls så självklart för det finns mycket motsträvigt trä. Väldigt mycket! Under hela året blev det faktiskt åtskilliga slevar och skedar gjorda, trots alla vresiga ämnen och ingen blev den andra lik.

 Tråg

Aspen som vi gjorde tråg av, hämtades och klövs i skogen. En halv meter kluven aspstam väger ganska mycket när den är färsk, så alla våra utflykter var som träningspass för de flesta! När vi sedan hade färglära och blandade egna kulörer fick tråget sina lite grälla färger.

Smide är väldigt roligt det också men järn är inte alltid så samarbetsvilligt i händerna på mig. Man vet ju ofta, i huvudet, hur man vill att saker ska se ut, men med järn så hade jag inte alltid så lätt. Verktygen är ganska tunga och dessutom ska man värma järnet så det går att jobba med. Ibland fick järnet ligga lite för länge i elden och då blev det tomtebloss av alltihop och det var bara att börja om igen! Trots att det blev en del tomtebloss så fick jag till knivblad, spikar, diverse krokar och ljusstakar så helt hopplös var jag inte. 

                                                           *

 

Tampa näver

 tampad-naverburk-med-egensmidd-spik.jpgp1010074.jpgp1010066.jpgp1010073.jpg009.jpg

Att tampa näver och göra till burkar är något som jag tycker är väldigt roligt.

På burken med det konkava locket, har jag använt en stämpel jag täljt. För att få till stjärnorna, på det målade bandet på burken, har jag slagit med hammare på stämpeln och på så sätt präglat mönstret i nävret. 

 

                                                                      *

Svepaskar och fat

 

mest-slojd-021.jpgp1010079.jpg

040.jpgp1010062.jpg

 

Sveptekniken, där man hyvlar en bräda till ca 3,5 mm tjocklek, basar den d.v.s. man lägger den i varmt vatten för att det ska vara lättare att svepa den på en trämall, där den får torka i ett par dygn innan man fortsätter att jobba. Här är fyra olika varianter jag gjort.

Längst upp till vänster ett karvsnittmönster på bottnen av svepet. Karvsnittet är målat och när färgen ( äggoljetempera) torkat hyvlar man över mönstret. Genom att hyvla får mönstret riktigt skarpa kanter.

Längst upp till höger ett stort svep med knäppståndare. När jag kom på att jag ville ha ett innersvep så gjorde ståndarna sig påminda! Det gick inte att göra att traditionellt ovalt svep utan jag fick ta till kniven. Jag fick göra flera försök innan jag lyckades få hörnen på rätt ställe och lyckades svepa det på mallen. För att sedan på ett smidigt sätt kunna lyfta i och ur innersvepet smidde jag två krokar som syddes fast med björkrot.

Nere till vänster ett svep i två våningar. Jag hämtade inspirationen från de kakburkar som fanns förr, i både plast och aluminium, där bottnen från den övre burken går i den undre burken. På det här svepet har jag inte sytt med rot utan nitat med tenn istället.

Nere till höger har jag använt alträ. Insidan av kanten på svepet målade jag med äggoljetempera som jag, innan det färgen torkat, torkade bort. Eftersom träet är lite gulrött och lyser igenom färgen blev resultatet en insida som blev "oceanblå".

                                                              *

 

Knutkorg/Hedesundaskäppa

 

 

Första läsårets sista utmaning var att lära sig att göra knutkorgar. Vi var, återigen ut i skogen, och hämtade så raka sälgvidjor som möjligt i lagom diameter, som sedan användes till stommen i korgen. Vidjorna låser varandra och blir till en stadig korg när alla paneler sätts på plats och sälgspånorna är iflätade. Jag ville göra en picknickkorg så det var bara att skissa på hur lock och gångjärn skulle kunna se ut, och innan året var slut hade jag min egendesignade korg!

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.